![](https://static.wixstatic.com/media/2f0d77_e134cb57db4b40dd83c59e11d490e271~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_83,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2f0d77_e134cb57db4b40dd83c59e11d490e271~mv2.jpg)
W dniu 27 maja 2021r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wyjeździe edukacyjnym i warsztatach w Zagrodzie Guciów w Guciowie. Podczas spotkania z przewodnikiem dowiedzieli się, jak wyglądało życie chłopów z okolic Roztocza na przełomie XIX i XX w., co jedli, jak się ubierali, jakie zawody wykonywali. Uczniowie wzięli także udział w warsztatach wypieku tradycyjnych podpłomyków.
Po spotkaniu odbyła się degustacja tradycyjnych potraw:
łupciów - potrawy wigilijnej z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składającej się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym oraz reczczoniaka - kaszy gryczanej z ziemniakami, biały serem, jajkiem i przyprawami upieczonej w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlekiem.
Wyjazd edukacyjny odbył się w ramach przedsięwzięcia „Wspólna historia wspólna przyszłość” projektu PO WER „Ponadnarodowa mobilność uczniów” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.