W dniu 27 maja 2021r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wyjeździe edukacyjnym i warsztatach w Zagrodzie Guciów w Guciowie. Podczas spotkania z przewodnikiem dowiedzieli się, jak wyglądało życie chłopów z okolic Roztocza na przełomie XIX i XX w., co jedli, jak się ubierali, jakie zawody wykonywali. Uczniowie wzięli także udział w warsztatach wypieku tradycyjnych podpłomyków.
Po spotkaniu odbyła się degustacja tradycyjnych potraw:
łupciów - potrawy wigilijnej z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składającej się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym oraz reczczoniaka - kaszy gryczanej z ziemniakami, biały serem, jajkiem i przyprawami upieczonej w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlekiem.
Wyjazd edukacyjny odbył się w ramach przedsięwzięcia „Wspólna historia wspólna przyszłość” projektu PO WER „Ponadnarodowa mobilność uczniów” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Comentarios